Kosár

A legtöbbünk általában egy adott mozgásformának, óratípusnak, sportágnak a szerelmese. Ez mind szép és jó, és nagyon hamar szuper fejlődéshez, eredményekhez vezet az adott sportágon belül, ha ezt a területet műveljük, gyakoroljuk, megfelelő rendszerességgel, szorgalommal és odaadással végezzük.
Azonban egy-egy sportágnak vagy mozgásformának mindig megvan a saját, egyéni mozgás anyaga, megszokott mozdulatai, ismétlődő formái. A testünk és annak aktív és passzív mozgatórendszere elképesztően intelligens, kapaszkodj, még az okosórákat, okostelefonokat is felülmúlja! 😛
Ez azt jelenti, hogy képes nagyon hamar „hozzászokni” egy adott terhelési formához, ismétlődő rendszerhez. Egyre-egyre ügyesebben végzi a megszokott mozdulatokat és kihívásokat, nagyobb és jobb teljesítményt képes nyújtani akár egészen rövid idő elteltével is.

De mi van akkor, ha akár csak kicsit is eltérünk a „megszokott” edzéstervtől. A rendszer összeomlik, és nem érti, mi történik.

A fizikumunk úgy lett „összerakva”, hogy rengeteg féle tevékenységet, mozgást, terhelést képes legyen elviselni és tökélyre fejleszteni. Ha ebből a számtalan lehetőségből mindig csak egy kis szeletet használunk, a többi előbb vagy utóbb elveszik, visszafejlődik.

Hogy jobban értsd:
Futhatsz napi 10-20-30 km-eket is, ha közben az erősítésről megfeledkezel, egy szimpla bevásárláskor megsérülhetsz, mikor egy nehezebb szatyrot igyekszel megemelni.
Emelhetsz naponta 50-100-150 kg-okat, amikor megkér a szomszéd az 3. emeletről, hogy szaladj fel neki egy bögre liszttel, mire felérsz kiköpöd a tüdődet.

Tanulság:

Nagyon fontos tehát, hogy a szervezetedet, fizikumodat igyekezz sokrétűen, változatosan dolgoztatni, hogy az élet minden területén a segítségedre legyen! Végső soron ezért is edzünk, hogy felkészítsük saját testünket a hétköznapok „kihívásaira” és elkerüljük a váratlan sérüléssel járható szituációkat! Na meg persze, hogy legyen 6 pack és hódítsunk a Lupa Beach-en nyáron! 😛

 

Összességében, a tested meghálálja, ha odafigyelsz rá és változatosan mozogsz és hidd el, ez az esztétikumban is meglátszik majd!

 

Válogass kedvedre óratípusaink között és edz változatosan!

Szólj hozzá

Írj üzenetet!